Talon maalauksen jälkeen meillä oli vuorossa sokkelin käsittely ja ilokseni pääsin tekemään blogiyhteistyötä Teknoksen kanssa.
Päädyimme käsittelemään sokkelimme Teknoksen Siloksan Socle pinnoitteella. Siloksan Socle miellytti minua useasta eri syystä. Ensimmäisenä tulee tietysti ulkonäkö, tuo pinta on riittävän karhea, mutta silti sopivan tasainen. Se muistuttaa pinnaltaan hyvin paljon kivitalojen rappausta. Soclen tekniset ominaisuudet painoivat myös vaakakupissa; pinnoite on hyvin vettä ja likaa hylkivä, mutta silti erittäin hengittävä.
Sokkelin väriä mietimme aina vaaleasta tummaan. Koska talossamme on tehostevärinä tummanharmaa, syntyi ajatus, että tuon sokkelin voisi käsitellä myös tummanharmaaksi. Kun selvisi, että Siloksan Socle on mahdollista sävyttää RR23 sävyyn, oli valinta enemmän kuin selvä!
Yksi syy miksi alun perin tykästyin juuri Siloksan Socleen oli se, että se ei välttämättä vaadi mitään pohjamaalausta alleen. Koska meillä betonisokkelin ja käsittelyn välinen sävyero oli kuitenkin niin suuri, päädyimme siihen, että pohjamaalaamme sokkelin ennen käsittelyä. Näin varmistamme sen, että käsittelystä tulee varmasti hyvä. Myös mieheni laatukriteerit tuntien tämä oli meille varmasti oikea ratkaisu.
Ennen pohjamaalausta poistimme betonisokkelista betoniliiman. Tähän tarkoitukseen käytimme Betoni peittausliuosta, jolla homma sujui todella helposti. Mies levitti tuon aineen painepumppupullolla ja samantien se huuhdeltiin pois. Kun sokkeli oli kuivunut, pääsimme levittämään pohjamaalin. Ennen tätä mies vielä hieman hioi sokkelin pintaa ja puhdisti pölyt pois paineilmalla. Autotallin sokkeli on meillä tehty valuharkoista ja se on tasoitettu viime keväänä tasoituslaastilla. Autotalliin voitiin siis laittaa pohjamaali suoraan laastin päälle ilman peittausliuos-käsittelyä. Pohjamaalina meillä oli Saku sokkelimaali, joka on tarkoitettu erityisesti kiviainespintojen maalaamiseen. Maali levittyi hyvin telalla ja täytyy sanoa että jo tuon pohjamaalin jälkeen ero käsittelettömään sokkeliin oli valtava. Eikä tuo maalaus ollut talon maalauksen jälkeen homma eikä mikään :) Meillä oli tässä vaiheessa kaksi telaa käytössä, isommalla maalattiin suurin osa sokkelista ja pieni tela saatiin mahtumaan sokkelin ja ulkovuorilaudoituksen väliin. Alla olevassa kuvassa näkyy, kun osa sokkelista on maalattu ja osa on vielä maalaamatta. Mieletön vaikutus talon julkisivuun jo tässä vaiheessa :)
Halusin meidän sokkeliin kuitenkin hieman rouheamman pinnan, kuin mitä pelkällä maalaamisella olisi saatu aikaan. Sokkelin viertä tulee jatkossa reunustamaan sepeli, joka rajoittuu reunakiveen josta alkaa kivetys. Patolevyn yläpinta jää sepelin peittoon. Uskon, että tuo karhea sokkeli sopii hyvin yhteen meidän pihasuunnitelmien kanssa.
Kun pohjamaali oli kuivunut, pääsimme levittämään Soclea. Mies levitti pinnoitteen teräslastalla ja heti perään hiersi pinnan muovihiertimellä. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin tuo karheusero pohjamaalin ja pinnoitteen välillä autotallin sokkelissa, jossa on ylitasoitelaasti harkkopinnan päällä.
Pinnan karheusero pohjamaalin ja Siloksan Soclen välillä. |
Semmoinen vinkki muuten tuohon levittämiseen, että kannattaa levittää tuota ainetta vain vähän matkaa ja pian alkaa hiertämään. Tuolla tavalla saimme käsittelystä hyvin tasaisen ja yhtenäisen, eikä pintaan jäänyt havaittavia rajoja. Ohjeissa taisikin lukea, että hierto tulisi suorittaa 15 minuutin sisällä aineen levittämisestä. Polvisuojille olisi ollut myös käyttöä, mutta en tietysti mistään jemmoista mun rullaluistelusuojia muuton jäljiltä tähän hätään löytänyt. Styroksin pala polvien alla ajoi ihan hyvin saman asian.
Meillä oli jonkin verran talon betonisokkelissa pientä reikää jotka näkyvät hyvin alla olevassa kuvassa. Todennäköisesti valussa on muotin ja betonin väliin jäänyt ilmaa joka on nuo epätasaisuudet aiheuttanut. Hyvin Socle kuitenkin peitti reiät, vaikka käsiteltävän pinnan kuuluisi olla tasainen. Kohoumat olisi tietysti ollut toinen juttu ja pitänyt hioa pois, mutta noita reikiä emme millään lähteneet paikkailemaan.
Meillä oli jonkin verran talon betonisokkelissa pientä reikää jotka näkyvät hyvin alla olevassa kuvassa. Todennäköisesti valussa on muotin ja betonin väliin jäänyt ilmaa joka on nuo epätasaisuudet aiheuttanut. Hyvin Socle kuitenkin peitti reiät, vaikka käsiteltävän pinnan kuuluisi olla tasainen. Kohoumat olisi tietysti ollut toinen juttu ja pitänyt hioa pois, mutta noita reikiä emme millään lähteneet paikkailemaan.
Sokkelin pohjamaalaus ja pienet reiät sokkelin pinnalla. |
Kuva samasta kohtaa käsittelyn jälkeen. |
Lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen, vai mitä mieltä olette? Käsittely antaa viimeistellyn ilmeen talon sekä tallin julkisivulle ja tummanharmaa oli juuri oikea valinta meille.
Valmis talon käsitelty sokkeli. |
Nyt vaan katse siirtyy seuraavaan keskeneräiseen/puuttuvaan juttuun, nimittäin terassiin. Niin ja onhan tuossa pihassakin vielä melkoisesti tekemistä :)
*Blogiyhteistyö
Näyttääpä hyvältä! Täytyypä pitää tuo pinnoite mielessä.
VastaaPoistaKiitos, sokkelista tuli kyllä tosi hyvä. Voin lämpimästi suositella!
PoistaWau, näyttää kylä tosi hyvältä. Ollaan itsekin mietitty uutta ilmettä sokkeliin ja ollaan jonkin verran kilpailutettu sokkelin maalausta esim. https://kodinplaza.fi/ kautta, mutta täytyy vielä pohtia vähän tarkemmin.
VastaaPoista